Herbár

Trnka obyčajná – Prunus spinosa

Jedným z posledných plodov, ktoré v neskorej jeseni môžme zbierať, sú práve trnky. Tak ako aj šípky, obsahujú vitamín C, ktorý je pre nás veľmi potrebný v chladných jesenných a zimných mesiacoch. Preto ani tento krík trnky obyčajnej neobchádzajme, ale po prvých mrazíkoch si nazbierajme pár plodov do košíka.

Trnka obyčajná patrí medzi kry, ktorým sa dobre darí na okrajoch lesov, na lúkach, pri cestách. Dosahuje výšku jeden až dva metre. Z konárikov, ktoré majú hnedočervenú farbu, vyrastajú ostré tŕne. Listy majú elipsovitý tvar s pílkovitým okrajom, dorastajú do veľkosti  2 až 3 cm. Kvety sú bielej farby, kvitnú tesne pred rozpukom listov (marec až apríl) a majú päť okvetných lístkov. Plodmi sú bobule s kôstkami, tmavomodrej až čiernej farby, na povrchu majú jemný povlak. Majú trpkú chuť, zbierajú sa až vtedy, keď ich ošľahne prvý mráz.

Zbiera sa:

  • kvet – zbiera sa v plnom rozpuku, prípadne tesne pred odkvitnutím, a to najlepšie postrasením kríka, kedy kvety priamo opadajú na pripravenú látku pod kríkom. Po zbere necháme uschnúť na plátne alebo drevenej podložke, uskladníme v tmavej sklenenej nádobe alebo papierovom vrecúšku s označením mena a dátumu zberu.
  • plod – zbiera sa na jeseň po prvých mrazoch. Po zbere sa ihneď spracuváva.

Obsahuje:

  • triesloviny, cukry, vitamín C a farbivá.

Využitie:

  • pri hnačkových ochoreniach – odporúča sa jesť plody trnky, prípadne uvariť odvar z plodov a piť podľa potreby,
  • pri zápche – využíva sa naopak kvet – pripravíme zápar, pijeme podľa potreby,
  • pri zápaloch ústnej dutiny, hrdla – pripravíme si odvar z plodov, ktorý kloktáme,
  • v kozmetike – napríklad na výrobu domácich pleťových masiek,
  • plody sa tiež využívajú na výrobu džemov, punčov, sirupov, vína.

 

Recepty

Domáca trnková pleťová maska

Potrebujeme:

  • zopár bobuliek čerstvých trniek,
  • kyslú smotanu,
  • tekutý med

Postup: Trnkové bobule popučíme s vidličkou. Pridáme asi dve lyžice kyslej smotany a lyžičku medu. Zmiešame a nanesieme na vopred umytú a odlíčenú tvár, prípadne krk. Necháme pôsobiť asi 15 minút a dôkladne umyjeme vlažnou vodou. Vďaka tejto maske bude vaša pleť jemnejšia a príjemnejšia na dotyk.

Trnkový punč

Potrebujeme:

  • 1 kg čerstvých trniek,
  • 1 l vodky,
  • 2,5 dcl prevarenej vody,
  • 250 g kryštálového cukru,
  • 1 ks škorice v celku,
  • 5 ks klinčekov

Postup: Všetky prísady nalejeme do veľkého skleneného pohára, jemne premiešame. Uzavrieme a necháme lúhovať desať dní na tmavom chladnom mieste. Po desiatich dňoch zmes precedíme cez gázu a nalejeme do sklených fliaš. Označíme názvom a dátumom výroby. Pijeme po kalíškoch, napríklad na zahriatie alebo posilnenie imunity. 

image sources

  • : www.pexels.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *