Bylinková kuchyňa

Šípkový sirup

Sezóna šípok je v plnom prúde, tak si z nich v tomto článku pripravíme šípkový sirup. Tento recept je z kuchyne Ivky Ď. a jej starej mamy.

Potrebujeme:

  • 1 kg zrelých šípok
  • 2 l vody
  • 1,5 kg kryštálového cukru (môže byť aj menej, sirup je naozaj veľmi sladký)
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej alebo šťavy z citróna

Postup:

Čerstvo nazbierané šípky si poprekrajujeme na polovičky.

Zalejeme vodou a privedieme do varu. Na miernom ohni ich varíme asi 10 minút.

Zmes odstavíme zo sporáka a precedíme. Najprv precedíme šípky cez sitko, aby sme oddelili najhrubšie šupky. Potom precedíme cez gázu alebo inú prírodnú tkaninu, aby sme odstránili chĺpky a ostatné drobné čiastočky zo zmesi.

Precedenú šťavu zo šípok dáme opäť variť, pridáme cukor a kyselinu citrónovú (šťavu z citróna). Kyselina citrónová (šťava z citróna) dodá sirupu sviežosť a príjemnú, nie až takú sladkú chuť. Celý sirup ešte prevaríme a horúci nalievame do sklených fliaš, ktoré sme si predtým predhriali na chvíľu v trúbe. Dobre uzavrieme a označíme názvom a dátumom výroby. Takto vyrobený sirup by mal vydržať minimálne 3 mesiace.

Rada: Pri prechladnutí môžme sirup zriediť horúcou vodou a pridať med. Alebo sa samotný sirup pije po lyžičke trikrát denne. Taktiež ho môžme použiť ako sladidlo do čaju.

image sources

  • : www.herbavia.sk
  • : www.herbavia.sk
  • : www.herbavia.sk
  • : www.herbavia.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *