Herbár

Baza čierna – Sambucus nigra

Pri prechádzke prírodou Vám týchto dňoch môže do nosa udrieť prenikavá vôňa kvitnúcej bazy čiernej. Už sám Hippokrates využíval plody bazy pre ich močopudný účinok. Germáni si bazu vysádzali pri svojich obydliach, pretože verili, že v nej prebýva bohyňa Freya – ochrankyňa domova.

Je to 3 až 8 metrov vysoký ker, ktorý rastie na okrajoch lesov, v krovinách. Zaujímavosťou je, že kôra bazy je pokrytá malými výstupkami – dýchacími prieduchmi. Listy sú perovité, štíhle. Ozdobou sú kvety, ktoré rastú v plochých tanieroch. Sú drobné, päťpočetné, majú bielu až smotanovú farbu. Plodmi sú malé fialovočierne bobule, ktoré dozrievajú na jeseň.

Zbiera sa:

  • kvet – v máji a júni, keď je baza v plnom kvete sa zbierajú celé súkvetia, ktoré sa následne sušia alebo použijú hneď v čerstvom stave,
  • plod – v jeseni sa zbierajú úplne zrelé plody – musia byť až čiernej farby, spracujú sa hneď po zbere alebo sušia v rúre.

Obsahuje:

  • flavonoidy, silice, triesloviny, slizy, fytosterín, kyselinu chlorogénovú,
  • plody obsahujú vitamíny A, B1, B2, B6, C, kyselinu listovú, triesloviny, aminokyseliny, draslík, fosfor, vápnik.

Využitie:

  • pri zvyšovaní obranyschopnosti organizmu – používajú sa kvety aj bobule – kvôli vysokému obsahu vitamínov.
  • pri teplote, infekcii, na podporu potenia – kvety,
  • na odhlienenie – obzvlášť dobrá pri chronickej nádche, kašli – použijeme kvety.
  • má močopudné účinky – na prečistenie organizmu, využívajú sa najmä kvety.
  • pri nervových a reumatických bolestiach – používajú sa bobule aj kvety.

 

Upozornenie
Upozornenie: Nezbierame zelené alebo nie úplne čierne plody, pretože sú jedovaté!

 

Recepty

Sirup z bazových kvetov 

Potrebujeme:

  • 20 súkvetí bazy čiernej,
  • 1 kg cukru,
  • 20 g kyseliny citrónovej,
  • 3 citróny,
  • vodu.

Postup: Do hrnca si dáme asi 1,5 l vody a privedieme ju do varu, pridáme cukor a miešame, dokým sa cukor úplne nerozpustí. Necháme vychladnúť a primiešame kyselinu citrónovú. Citróny umyjeme a nakrájame na plátky. Kvety bazy a nakrájané citróny dáme do skleneného pohára a zalejeme cukrovým sirupom. Zakryjeme a necháme stáť 5 dní – nezabudneme obsah každý deň popretriasať. Po uplynutí doby lúhovania sirup precedíme, naplníme do sklených fliaš, označíme dátumom a názvom. Uskladníme v chladničke a čo najskôr skonzumujeme:).

Kosmatice – vyprážaná baza

Potrebujeme:

  • 3 dcl mlieka,
  • 300 g hladkej múky,
  • 2 vajcia,
  • soľ,
  • bazové kvety,
  • olej na vyprážanie.

Postup: Z mlieka, múky, vajec a soli si urobíme troška hustejšie cesto ako na palacinky. Do panvice dáme hriať olej. Kvety bazy namáčame do cestíčka a vložíme do horúceho oleja. Poodstrihávame stonky a obrátime, aby sa opiekla aj druhá strana. Podávame buď na sladko s medom, javorovým sirupom, škoricou, džemom alebo na slano so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!

Nápoj z bazovej šťavy proti chrípke podľa Ursel Buehringovej

Potrebujeme:

  • 200 ml šťavy z bazových plodov,
  • 600 ml vody,
  • 2 klinčeky,
  • 1 plátok zázvoru,
  • 1/4 podrvenej tyčinky škorice,
  • med.

Postup: Šťavu z plodov spolu s vodou zohrejeme (nevaríme) spolu s ostatnými koreninami. Podávame čo najhorúcejšie spolu s lyžičkou medu 3 -4 krát denne 1 šálku počas 1 až 5 dní.

image sources

  • : www.herbavia.sk
  • : www.herbavia.sk
  • : www.herbavia.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *