Herbár

Rakytník rešetliakovitý – Hippophae rhamnoides

Názov tohto kríku Hippophae rhamnoides znamená lesklý konský bodliak  – v Grécku listami rakytníka prikrmovali kone, pretože potom sa ich srsť krásne leskla. V období stredoveku si ľudia halúzky rakytníku dávali do okien ako ochranu pred zlom a démonmi.

Rakytník pochádza z Mongolska, skadiaľ sa rozšíril až k nám. Potrebuje slnečné miesto, na pôdu nie je vôbec náročný. Rýchlo sa prispôsobuje zmene klimatických podmienok. Rakytník patrí ku krom, ktoré rastú v súčasnosti najmä v južnej Európe. U nás ho možno vidieť v teplejších oblastiach skôr ako ozdobný prvok záhrad a taktiež ponúka potravu a ochranu pre vtáctvo.

Dosahuje výšku okolo 2 m, z konárov vyrastajú tŕneListy rastú striedavo, sú dlhé, kopijovitého tvaru. Zaujímavé je, že na rube listu sa nachádza strieborne sfarbená plsť. Rastlina je dvojdomáKvety sú nenápadné, rastlina kvitne v marci až apríli. Je opeľovaná najmä vetrom. Plodmi sú bobule, žltooranžovej farby.

Zbiera sa:

  • plod – zber prebieha na začiatku dozrievania, a to v jeseni na rozprestrené plachty pod kríkom. Spracúva sa ihneď po zbere, nesuší sa.
Upozornenie
Pri manipulácii s čerstvou šťavou z plodov je nutné dbať na niekoľko pokynov – šťava nesmie byť vystavená dlhšie vzduchu, nesmie prísť do styku s kovovými predmetmi a nesmie byť zahrievaná dlhší čas na vysokú teplotu. Tento šetrný spôsob je dôležité dodržať z dôvodu zachovania vitamínov obsiahnutých v šťave.

Obsahuje:

  • vysoký obsah vitamínu C, A,
  • vitamíny skupiny B, K, E,
  • nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny,
  • steroly, cholín, cukor a minerálne látky.

Využitie:

  • z dužiny sa vyrába šťava alebo džem – na podporu imunity, pri rekonvalenscencii, celkovej slabosti, jarnej únave kvôli vysokému obsahu vitamínu C,
  • zo semien a dužiny sa získava olej lisovaním za studena,
  • olej z dužiny sa využíva pri kožných ochoreniach (psoriáza, neurodermatitída, alergie) – má protizápalové a upokojujúce účinky,
  • je neoceniteľný pri starostlivosti o kožu v procese starnutia – ošetruje kožu, zabraňuje tvorbe vrások, chráni kožu pre slnečným svetlom, regeneruje starú kožu,
  • čoraz väčšie uplatnenie nachádza rakytníkový olej aj v detskej a dojčenskej kozmetike,
  • olej z rakytníkových semien sa pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín využíva pri srdcovno-cievnych a obehových chorobách.
Recepty

Rakytníkový liečivý olej na rany a popáleniny podľa Ursel Buhringovej

Potrebujeme:

  • 20 kvapiek oleja z dužiny rakytníkových plodov,
  • 50 ml ľubovníkového oleja,
  • 10 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja.

Postup: Uvedené prísady spolu zmiešame, nalejeme do fľašky a označíme názvom a dátumom. Podávame na rany v tomto zložení, prípadne rozriedime s olivovým olejom. Keďže olej farbí, je potrebné rany zakryť obkladom, aby sme nezašpinili oblečenie a prikrývky okolo.

image sources

  • Hippophae_rhamnoides_Sturm41: https://commons.wikimedia.org

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *